Suuria vuosipäiviä tänä keväänä 2018: 24.2. Viro täyttää sata vuotta, 23.3. Eu-ympäristömerkin perustamisesta on kulunut 25 vuotta, 6.4. vietetään Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssin julkaisun 75-vuotispäivää ja kesäkuussa tulee täyteen 40 vuotta Space Invaders pelin julkaisusta!
Ja 15.4. Muuttolinnut ry täyttää sata ja yksi vuotta. On siis tällä aasinsillalla perin luontevaa tarkastella Muuttolintujen kuluneen vuoden lukuja suuresta satavuotispäivästä tähän päivään. 2017 vuoden alussa Muuttolinnuissa oli alle sata jäsentä. Silloisen lippukunnanjohtaja Suskin asettamaan 100 vuotta – 100 jäsentä tavoitteeseen päästiin juhlaviikolla, sadas jäsen liittyi lippukuntaan pari päivää ennen satavuotisjuhlia! Kasvu ei ollut pelkkää kymmenvuotissuunnitelmakommunismin kirjanpidon kaunistelua, vaan se on jatkunut tasaisesti: nyt 2018 helmikuussa muuttolintuja on 120.
Hyvä lippukunnan koko on ikuisuuskysymys. Isompi lippukunta takaa, että tapahtumiin riittää osallistuja, isoja ryhmiä vaativat hommat onnistuvat oman lippukunnan porukalla, jos jäsenistöä on paljon. Pieni lippukunta taas voi tehdä juttuja, joihin iso massa ei taivu: järjestää vaikka kaksi kesäleiriä jos siltä tuntuu, johtajisto mahtuu halutessaan tapaamaan toistensa kotona ja vuosikokousporukka mahtuu lippukunnan kololle ja koko kevätretki kämpälle. Pienemmässä lippukunnassa kaikki tuntevat toisensa, oma jengi tuntuu tutulta ja omalta.
Kuitenkin lippukunnan kokoa tärkeämpää on hyvä ikärakenne. Toimiva lippukunta tarvitsee nuorisoa, aikuisia ja lapsia. Enkä maininnut nuorisoa vahingossa ensimmäisenä. Muuttolintujen keski-ikä on 18-vuotta. Tilastoja pitää kuitenkin tarkastella vähän tarkemmin totuuden esiin kaivamiseksi: Muuttolinnuissa on nolla 18-vuotiasta. Laskennallisen keski-iän muodostavat noin 50 sudenpentu- ja seikkailijaikäistä, noin 30 ihan tosissaan yli 25-vuotiasta, sekä noin 30 tarpoja- ja samoajaikäistä. Vaeltajaikäisiä, 18-22 -vuotiaita, ei lippukunnassa tällä hetkellä ole. Jos joku siis ihmettelee että lippukunnassa ei instagramtili päivity, kukaan ei osaa twerkata ja neulontakuvat dominoi lippukunnan muinaissomessa (facebook, ehh se on niin 1900-luvulla syntyneille!), niin tässä saattaa olla selitys. Lisätäkseni dramatiikkaa kirjoitan seuraavaksi lippukunnan eri ikäkausista jättäen tärkeimmän viimeiseksi.
Aikuiset mahdollistavat partiotoiminnan, he tietävän miten juttuja on ennen tehty ja mihin hommaan milloinkin pitäisi ryhtyä: talvella viimeistellään menneen vuoden paperityöt ja järjestäydytään tulevaan vuoteen: uusi lippukunnajohtaja aloittaa, tai edellisestä vuodesta jatkava lpkj muodostaa hallituksen ja porukka tekee tarvittavat pöytäkirjat, jotta saadaan toiminta-avustuksia ja sellaista. Aikuiset ovat partion menneistä päivistä kertyneen tiedon kuljettajia.
Lapset ovat lippukunnan nykypäivä. He osallistuvat viikkokokouksiin, täyttävät kolon, retket ja leirit ja ovat muille syy järjestää ohjelmaa ja tapahtumia. Sudenpentujen ja seikkailijoiden oppiminen, kehittyminen ja haastavat kysymykset sekä kova stamina pihalla ja metsässä juoksemiseen tuo energiaa koko lippukuntaan.
Nuoret ovat lippukunnan tulevaisuus. He opettelevat nyt niitä taitoja, joita he jatkossa käyttävät lippukunnan johtamiseen tai partio-ohjelman toteuttamiseen muualla partio-organisaatiossa. Lippukunta tarvitsee nuorisoa, koska he varmistavat, että lippukunnan toiminta jatkuu tulevina vuosina. Nuoret tarvitsevat lippukuntaa, jotta he saavat mahdollisuuksia oppia itsenäistä toimimista, johtamista ja elämää yleensä. Partio on turvallinen paikka oppia isoja asioita.
Pienen paatoksen jälkeen on luontevaa todeta, että seuraavat paikat Muuttolinnuissa oppia näitä isompia juttuja, pieni pala kerrallaan, on keväinen lippukunnan Käyttis-retki Sierlassa 13-15.4. sekä erityisesti ensi kesän Kliffa! Kliffan ilmottautuminen on auki 4.3. asti.
Elle – vanha muuttolintu, uusi lippukunnanjohtaja, ilmoitautuminen Kliffalle: tehty!