4.12. kiitoskalenteri: Vapaaehtoisten päivä

Partio on vapaaehtoistoimintaa, Suomen Partiolaiset käyttää termiä vapaaehtoistyö ihan syystä. Muuttolinnuissa toistakymmentä aikuista ja nuorta johtajaa antaa viikottain aikaansa partiolle ja muille partiolaisille, mahdollistaen nuorempien partiolaisten harrastuksen ja tehden toisilleen huisia ohjelmaa kokouksissa, retkillä ruokaa tai yhteiset muistiinpanot suunnitelmista. Johtajat ottavat suuren vastuun ja käyttävät paljon aikaa ja energiaa ohjatessaan lapsia ja nuoria.

Teemme Muuttolinnuissa tavallisen viikon aikana yli 50 henkilötuntia vapaaehtoistyötä. Vuodessa vapaaehtoista johtamis- ja järjestämistyötä tehdään yksin meidän lippukunnassa varmasti yli tuhat tuntia, mutta tässä kohtaa alkaa laskutavat jo vaikuttaa tarkkuuteen… Partiossa kun vietetään retkillä ja leireillä kaikki vuorokauden 24 tuntia, joskus yli viikon verran kerrallaan, joten luvuksi voisi tarkka laskija saada paljon isommankin numeron. Yhteensä partiotoimintaa harrastetaan tietenkin moninkertaisesti enemmän: yksin meidän lippukunnassa lapset osallistuvat johtajien suunnittelemiin ja ohjaamiin partiokokouksiin yhteeensä monta tuhatta tuntia vuodessa. Retkille Muuttolinnuissa osallistutaan toiset muutama tuhatta tuntia – tai yhdestä viiteentoista leiri- ja retkivuoroakautta vuodessa per partiolainen. Yksi johtaja tai johtajapari mahdollistaa jopa yli kymmenen lapsen partioharrastuksen.

4.12. on vapaaehtoistoiminnan päivä. Tämän päivän vieno kiitos lähetetään Muuttolintujen lintutornista Pääkaupunkiseudun Partiolaisten toimistolle tai viestintäosastolle – tai kuka tämän kuvan kiittämiskampanjan tänä vuonna laittoikaan tulille ja muistutti kiittämisen tärkeydestä ja helppoudesta. Kiitos ohjauksesta! Juuri tänä vuonna kiittämiseen keskittyminen tuntuu erityisen tärkeältä, kun kasvokkain kohtaamisia ja ohimennen huikattuja ”kiitti tästä päivästä!” osuu nyt keskusteluihin vähemmän.

Tässä joulukuussa julkaistavan Muuttolintujen kiitoskalenterissa kiitämme vapaaehtoistoiminnasta partiossa. Moni partiolainen tekee partiossa samaan aikaan useampaa pestiä ja kantaa montaa eri vastuuta. Kalenteri keskittyy vapaaehtoistoimintaan pesti tai vastuu kerrallaan – yhdestä partiolaisesta voi siis nyt tai myöhemmin paljastua muitakin puolia kuin yhdessä kalenteripäivässä esitelty pesti.

Jokainen muuttolintu ja muuttolinnun lähipiiriläinen voi kiittää omia tuttua johtajia ja ohjaajia valitsemallaan tavalla! Postikortit ja niiden sähköiset versiot on kaikki korona-aikaan sopivia tapoja lähettää lämpimät ja kiitolliset ajatuksen tutuille vapaaehtoistoimijoille. Vinkki vinkkinen: Muuttolintujen lippukunnanjohtaja Elle voi auttaa myös julkaisemaan terveiset tässä kalenterissa, kiitoskalenterin luukkuja on vielä monta avaamatta ja jokunen kirjoittamatta!

Jouluvaloja ja kiitospostikortteja eräässä etätyökomerossa 2020